2.4 Στοιχεία


Το δεύτερο βήμα στον σχεδιασμό μιας καμπάνιας αλλαγής του αφηγήματος –Στήσε την καμπάνια– περιλαμβάνει οκτώ ενότητες που θα σε οδηγήσουν να βρεις μια σωστή προσέγγιση και να δημιουργήσεις τα εργαλεία της καμπάνιας σου. Σε αυτή τη σελίδα εστιάζουμε στην τέταρτη ενότητα – Στοιχεία.

ΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
1.     Μηνύματα
2.     Ιστορίες
3.     Σλόγκαν & hashtags
4.     Στοιχεία
5.     Οπτικό υλικό
6.     Φορείς του μηνύματος & υποστηρίκτριες/τές
7.     ΜΜΕ-στόχος
8.     Σχέδιο δράσης

 

Τα εργαλεία στον παραπάνω πίνακα παρουσιάζονται κατά σειρά, στην πραγματικότητα όμως σε αυτό το βήμα πρέπει να πηγαίνεις πίσω μπρος στα διάφορα εργαλεία όσο στήνεις την καμπάνια.

Σε αυτή την τέταρτη ενότητα του στησίματος, αναζητάς τα βασικά στοιχεία και τις πληροφορίες που στηρίζουν τα μηνύματά σου. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ένα πράγμα:

Βρες τα κρίσιμα στοιχεία που στηρίζουν τα μηνύματα της καμπάνιας.

Η μέθοδος της αναπλαισίωσης εφαρμόζεται κυρίως στις καμπάνιες που επικεντρώνονται στην επίκληση στο συναίσθημα – άρα δεν θα σε ενθαρρύνουμε να μετατοπίσεις το βάρος στα στοιχεία και τα τεκμήρια. Ωστόσο, τα κρίσιμα στοιχεία δεν χάνουν τη σημασία τους: τα χρειάζεσαι για να υποστηρίξεις τα μηνύματά σου, να αντιταχθείς στις αντιρρήσεις που ξέρεις ότι θα αντιμετωπίσεις, να συνεχίσεις τη συζήτηση. Ακόμη καλύτερα, αν τα στοιχεία που έχεις είναι εντυπωσιακά και αναπάντεχα, θα προκαλούν την προσοχή, θα «κολλάνε» στο μυαλό. Έχεις έτσι άλλον έναν παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει τη διαφωνία που αναζητάς. Δες για παράδειγμα τα δύο βασικά στοιχεία στην καμπάνια της «Μαντίλας με τις παπαρούνες»:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 – Poppy Hijab Campaign – British Future – Μεγάλη Βρετανία
 
Βασικά στοιχεία:
 
1. Πάνω από 60% των βρετανών μουσουλμάνων φοράνε την παπαρούνα για να τιμήσουν την Ημέρα Μνήμης.1  
 
2. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο σκοτώθηκαν 400.000 μουσουλμάνοι πολεμώντας για τη Βρετανία.2  
 
Το πρώτο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό, γιατί αντικρούει μια ευρέως διαδεδομένη ιστορία, ότι ισλαμιστές έκαψαν την παπαρούνα σε μια οργάνωση διαμαρτυρίας πριν από αυτή την καμπάνια. Δείχνει επίσης ότι στον πληθυσμό των βρετανών μουσουλμάνων υπάρχει ένα μέσο κοινό που ζει ενσωματωμένο – εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο! 

 

Δεν εννοούμε ότι πρέπει να κάνεις καμιά τεράστια ανάλυση για την καμπάνια σου, αλλά αξίζει τον κόπο να αφιερώσεις χρόνο ώστε να συγκεντρώσεις βασικά στοιχεία και αποδείξεις. Στο Narrative Change Lab απευθυνόμαστε σε ομάδες ερευνητριών/των που υποστηρίζουν τις καμπάνιες, εντοπίζουν αυτές τις πληροφορίες και τις προωθούν στις ομάδες που στήνουν καμπάνιες. Είναι λοιπόν χρήσιμο να υπάρχει μια/ένας ερευνήτρια/τής στην ομάδα.

 

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Βήμα 2.3 Στοιχεία
  • Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που χρειάζεσαι ώστε να στηρίξεις τα μηνύματά σου;
  • Ποιο/Ποια μήνυμα(τα) θεωρείς ότι θα αμφισβητηθούν; Τι στοιχεία χρειάζεσαι ώστε να τεκμηριώσεις τα επιχειρήματά σου;
  • Πιστεύεις ότι τα στοιχεία πρέπει να είναι κύριο εργαλείο της καμπάνιας σου ή να χρησιμοποιηθούν κυρίως υποστηρικτικά;

 

<< 2.3 - 2.5 >>